BIOGRAFIE
Pierre Kartner alias Vader Abraham

Copyright (c) by Vader Abraham producten bv, NL. All Rights Reserved.

Short Bio in the English language


(Ruwe) Index

• Onderscheidingen
Het ontstaan van de Abraham figuur
Vader Abraham/Pierre Kartner
Pierre Kartner als tekstdichter, componist en producer
Covers van de titel: "Het Kleine Cafe Aan De Haven"
Internationale artiesten
Internationale doorbraak van Vader Abraham en de Smurfen
Top 40 noteringen
Top 40 noteringen Vader Abraham
Jacques Herb
Corry en de Rekels
Ben Cramer
Hanny
Wilma
Mieke
Gebroeders Brouwer

Beknopt overzicht Landen

Belgie
USA
Canada
Cuba
Duitsland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Japan
Oostenrijk
Polen
Scandinavie
Engeland
Zuid-Afrika
tsjechische republiek v/h Tjechoslowakije

Op 11 april 1935, om 19.00 h. werd in Elst (Gld.) Petrus Antonius Laurentius Kartner geboren; roepnaam: Pierre.

Pierre Kartner is overleden op 8 November 2022, in zijn eigen huis te Breda.

Het geslacht 'Kartner' vond haar oorsprong in Oostenrijk, waar rond 1820 Pierre's overgrootvader als troubadour in Wenen de kost verdiende. (Hiernaar werd de beroemde Kärtnerstrasse vernoemd) Pierre daarentegen, groeide beschut op in het van origine katholieke gezin, als jongste telg tussen twee broertjes en één zusje.

De eerste tekenen van zijn artistieke ambitie zag men op 8-jarige leeftijd, toen Pierre meedeed aan een songfestival van de AVRO-radio, en al zingende Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was (originele vertolking Bobbejaan Schoepen) de eerste prijs wegkaapte. Leuk detail was dat Pierre de trombone solo met z'n mond nadeed. Pierre leerde zichzelf spelen op de gitaar en al gauw bespeelde hij tevens de piano en contrabas. Zijn favoriete instrument bleef echter de gitaar.

Ondanks diens artistieke ambities, besloot vader Kartner dat zoonlief een 'behoorlijk' vak diende te leren en Pierre werd naar de banketbakkersschool gestuurd. Zijn allerliefste bezigheid aldaar was het opgarneren van zijn zelfgemaakte taarten. In die tijd volgde Pierre tevens een cursus tekenen en schilderen aan de Academie St.Joost te Breda, waar hij vooral uitblonk door zijn abstracte kunstwerken. Na zijn banketbakkersopleiding moest Pierre in dienst waar hij met enkele van zijn dienstmakkers begon op te treden. Samen met Dimitri (Jan) van Toren en Jaap Goedèl vormde hij een trio genaamd The Headlines. Al snel werd de naam veranderd in de The Lettersets. Hun repertoire leek op dat van 'Het Kingston Trio', 'The Brothers Four' en 'The Limelighters', met als verschil dat het repertoire van The Lettersets Nederlandstalig was. De teksten hiervoor werden meestal geschreven door Pierre, die bij de optredens vaak schuchter, zijn bas bespelend, op de achtergrond bleef.

Het eerste echte optreden van The Lettersets kan Pierre zich nog steeds erg goed herinneren: "In een Renault 4 reden we met open dak, wegens de té grote bas, en met dikke overjassen door de vrieskou naar Norg (bij Groningen). Verkleumd kwamen we daar aan. De gage was Hfl. 10,- per persoon, net genoeg om de benzine te betalen... In die tijd werden we ook regelmatig bekogeld met bierviltjes. Zoals die avond bij de militairen... Presentatie van die avond was in handen van de toen erg populaire artiest Max van Praag (zoon Chiel is tegenwoordig presentator bij RTL-4. <edit: nu niet meer van toepassing>), die toen nog uitriep; 'Het leven van een artiest gaat niet over rozen, hè jongens!'. Iets wat ik nooit meer ben vergeten".

"Via Addy Kleijngeld, de man die later Heintje zou ontdekken kregen we de mogelijkheid plaatjes te maken. De eerste plaatjes waren De Nozempjes, Zonder Jou Jacqueline en Tanja". The Lettersets kwamen zelfs op tv, nl. in het programma 'Ja of Nee'; iets wat Nico Hiltrop voor hen had geregeld. Wegens uiteenlopende meningen over de muzikale koers besloten The Lettersets uit elkaar te gaan. In die tijd had Pierre ook zijn echtgenote Annie leren kennen, waren ze getrouwd, en woonden ze in Zetten (Gelderland) waar hun zoon werd geboren. Hun inkomsten bestonden uit het runnen van een cafetaria en soms verkocht Pierre een liedje aan een uitgeverij voor Hfl. 25,-. Pierre en Annie verhuisden vervolgens naar Antwerpen (België) waar Pierre in de chocoladefabriek in Hoboken (België) ging werken.    "Mijn overal stond soms stijf van de chocolade". Hij hing vaak dagen aan de bel bij sterren als Rocco Granata en Louis Neefs om z'n liedjes te verkopen. In die tijd zagen ze dat echter niet zitten. Enkele jaren later belden ze zélf voor nummers. Er werd wederom verhuisd naar Lichtaart (België) waar Pierre en Annie een cafetaria annex pomp gingen runnen. Pierre kreeg tevens de kans om bij de platenfirma Negram als plugger te werken dankzij Hans Kellerman. Bij Negram bracht hij ook z'n eerste solo-album uit genaamd "Pierre: Ik Wil Nog Even Met Je Praten". Zijn artiestennaam was toen Pierre. Helaas werd dit geen groot succes. Pierre werd vervolgens producer bij EMI-Bovema waar hij o.a. Thijs van der Molen's Drinke Drinke Drinke Totteme Zinke en Patricia Paay's Je Bent Niet Hip produceerde; twee Top 40 platen. We zijn inmiddels aanbeland in 1967, en Pierre was wederom verhuisd, ditmaal naar Breda. Ger Oord, de toenmalige directeur van EMI-Bovema, ontbood echter Pierre en deelde hem het volgende mede: "Nou jongetje, we zijn er wel achter. Jij kunt het niet, jij bent geen Johnny Hoes. Jij bent zelfs niets! Je bent ontslagen !"


Pierre begon toen, om toch nog iets te verdienen, op de ramen van kroegen in Amsterdam-Rotterdam 'café-biljart' te schilderen in afwachting van een andere baan. Door de 'doorkijkbloes-rage' kwam hij op het idee het liedje Bij Lily Marleen Kijk Je Zomaar Door Haar Kanten Bloesje Heen te schrijven. Hij belde uit een telefooncel in Amsterdam, met letterlijk zijn laatste dubbeltje, de toenmalige producer van Dureco, Annie de Reuver op en vroeg of hij langs mocht komen. Hij mocht langs komen en als Lord Wanhoop kwam het nummer op de markt. Lord Wanhoop was achteraf bekeken de basis voor zijn Vader Abraham creatie. Leuk detail is dat Pierre op de Lord Wanhoop foto's de trouwjas van zijn vader aan heeft. Pierre kon hierna als plugger-promotieman bij Dureco in dienst komen. Af en toe mocht hij ook opnamen produceren zoals van het Rood Wit Blauw Trio, Nol en Marie, Los Vastos etc. In alle hierboven gemelde gevallen heeft Pierre trouwens ook al deze nummers zelf geschreven en ... gezongen. Ook als Pierre Kartner werd er een single uitgebracht, t.w. het nummer Gebeurtenissen. Op de b-kant stond Huub De Drummer wat een ode was aan de legendarische drummer van ‘The Dutch Swing College Band’, die Pierre erg bewonderde. In die tijd produceerde Pierre tevens het nummer Hallo Mr. Den Uil wat een parodie was op de titelsong van de ‘Fabeltjeskrant’. Rondom deze productie ontstond erg veel deining, omdat de producent van de serie Chanowski Productions, het niet eens was met de inhoud van het nummer. Het zat deze mensen waarschijnlijk ook niet lekker dat de parodie van Pierre, die overigens werd gezongen door drie KRO-medewerkers: Felix Huizinga, Gerard Hulshof en Jos Timmer, succesvoller werd dan het origineel. Pierre, al bekend onder synoniemen als The Headlines, The Lettersets, Pierre Kartner, Lord Wanhoop, het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie en De Uilen, voegde er nog een synoniem bij: Het Duo X. Het Duo X werd samen met Annie de Reuver geformeerd. Ze scoorden maar liefst drie Top 40 platen op een rij, t.w. In Gedachten Zie Ik Het Kerkje Weer, Niemand Kan Ons Toch Scheiden, en Kijk In Mijn Ogen. Inmiddels ontslagen als plugger-promotieman door Dureco en opnieuw aangenomen door Rob Aardse als producer (bij hetzelfde Dureco), produceerde Pierre verschillende titels zoals ‘Willemien’, de kasteleinsvrouw uit Dongen met haar Top 40 hit Moeder Daar Zit Een Muis In De Hoek, ‘Joke en Ben’: een duo wat helaas niet doorbrak, ‘De Kermisklanten, en ontdekte Pierre ‘Corry en de Rekels’...
top

CORRY EN DE REKELS

Op een regenachtige dag stonden aan Pierre's voordeur een platen/CD handelaar genaamd Ries Brouwers †, een moeder en een jong zangeresje uit St. Willebrord. Pierre die net bezig was met de opname van de single van de eerder genoemde ‘Willemien’, had nog wel een uurtje over in de studio in Brussel (België). Besloten werd dat Pierre een nummer zou schrijven die zondag (wat in minder dan 1 uur klaar was) en dat dit als demo zou worden opgenomen. ‘Corry en de Rekels’, vergezeld van hun hele familie, traden aan (Pierre; "Ik was ze toen eigenlijk al vergeten") en de titel Vaarwel Ik Zal Geen Traan Meer Om Je Laten werd opgenomen. De eerste persing was binnen een paar dagen uitverkocht, mede doordat iedereen in het dorp St. Willebrord een exemplaar kocht; ook al had men geen platenspeler. Gelukkig volgde ook de rest van Nederland en was de eerste vette Top 40 hit van ‘Corry en de Rekels’ een feit.

Pierre stuurde die eerste grote hit natuurlijk meteen naar Ger Oord (EMI-Bovema). Na Mijn Stil Verdriet (de volgende single van ‘Corry en de Rekels’) barstte de landelijke hysterie rond ‘Corry en de Rekels’ pas echt goed los. Dit voornamelijk dankzij het succes Huilen Is Voor Jou Te Laat. Deze plaat is nog steeds de best verkochte single allertijden (op de VOO Top 1000 allertijden stond hij nr. 1) en de plaat stond maar liefst 41 weken genoteerd in de Top 40. Meer dan 1 miljoen lp's werden er verkocht van deze Kartner' ontdekking. Pierre heeft een aparte filosofie over het succes van ‘Corry en de Rekels’: "Elke moeder wilde een dochter zoals Corry. Ze straalt, vooral in het begin, de onschuld zelve uit. Het fenomeen ‘Corry en de Rekels’ was voor een erg groot en erg onderschat aandeel te danken aan de Rekels, en met name aan hun specifieke sound. Het was te vergelijken met ‘Diana Ross & The Supremes’, ‘Cliff Richard & The Shadows’, of ‘Rob de Nijs & The Lords’. Die waren ook allen onverbrekelijk met elkaar verbonden in die periode ...". "Mijn filosofie kan ik ook bewijzen doordat veel platen waarop de Rekels meespeelden, zoals: Mario (Hanny en de Rekels), Zou Het Erg Zijn Lieve Opa (Wilma en ik) en Een Man Mag Niet Huilen (Jacques Herb) grote hits werden en na de scheiding van Corry met de Rekels de echte grote verkoopsuccessen voor Corry uitbleven". Leuk om te vermelden is de verkoopstunt die Pierre i.s.m. Dureco's persman Hans Wilberink bij de release van de single Igorowitschj uithaalde: De presentexemplaren voor de heren discjockeys werden voorzien van Russische labels, Russische opschriften op de hoes, en vergezeld van een Russische brief vanuit Moskou verstuurd.


top

BEN  CRAMER

Via Dureco kwam Pierre in aanraking met Ben Cramer, die juist had gebroken met zijn begeleidingsgroep. De man, die volgens Pierre qua stemvermogen vele toppers van nu evenaart, nam als eerste stuk van Pierre's hand Agatha op.

Op dit succes werd later door André van Duin nog een succesvolle persiflage gemaakt. Agatha werd voor Ben een Top 40 plaat en de basis voor een succesvolle carrière was gelegd. Na De Clown, wat één van zijn allergrootste succes werd, en wat Ben nog steeds op de bühne moet brengen, Vrede e.a. kwam de internationale bekendheid via het songfestival. Pierre schreef hiervoor De Oude Muzikant. Pierre: "Dat was in Luxemburg.

Net in die periode van internationale spanning rondom de Israëlische inzending, die gepaard ging met bommeldingen en dreigementen. Het was een erg nerveuze toestand toen, en door het reilen en zeilen daar heb ik erg veel geleerd, wat me goed te pas kwam in mijn smurfentijd". Jammergenoeg liep het spaak tussen Pierre en Ben omdat Ben zijn eigen liedjes wilde gaan schrijven. Pierre: "Een bakker koopt zijn brood toch ook niet bij de concurrentie in de straat ?"

top

WILMA


Ook Wilma werd een nieuwe ster uit de Vader Abraham stal, ook zij profiteerde van het schrijvers / producerstalent van Pierre. Met De Suikerspin en Voor Een Pop Ben Ik Te Groot werd ze al aardig populair. De enige echte grote doorbraak kwam door het duet met Vader Abraham: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa.

Update:
Pierre is NOOIT de manager geweest van Wilma.
Pierre was NIET de platenmaatschappij van Wilma.
Wilma heeft NOOIT bij Pierre Kartner onder contract gestaan.
Pierre heeft, op verzoek van de platenmaatschappij, enkele liedjes met Wilma opgenomen, en enkele keren met haar opgetreden.top

JACQUES HERB


Ook Jacques Herb leerde Pierre door een talentenjacht kennen. Met De Torreador werd alweer de basis gelegd voor een succesvolle carrière. De absolute doorbraak kwam door Manuela, de door critici als grootste smartlap allertijden beschreven single. In no time waren er meer dan 350.000 singles verkocht, een recordaantal. Nu, jaren later wordt deze plaat nog steeds gevraagd bij de handelaren.

Pierre: "De hysterie rondom Jacques's Manuela was mogelijk nog groter als bij Corry. We kregen zelfs brieven van vrouwelijke fans over de 'littekens' van Jacques in zijn gezicht. Iedereen dacht dat, doordat Jacques met zoveel overgave zong, de hele geschiedenis met Manuela echt gebeurd was.

Na Manuela was het bijna onmogelijk nog zo'n hit te scoren. Gelukkig werd Een Man Mag Niet Huilen een waardige opvolger. Na Werkeloos, Veronica 538 en Is Jacques Herb Mijn Echte Naam was mijn schrijversvuur uitgeblust.

top

GEBROEDERS BROUWER

De Gebroeders Brouwer werden door Pierre ook via een talentenjacht ontdekt. Pierre: "Ik vond ze zo goed dat ik 's nachts nog naar ze toe ben gereden, en dat de volgende dag het contract al was getekend". Zowel Middernacht als Rosalina werden Top 40 successen. Pierre's filosofie over hun succes: "Ik dacht altijd als ik ze zag: Dat zijn nou twee jongens die elke moeder zondags in de huiskamer wil hebben en die dan vraagt: 'Toe jongens speel nog eens een deuntje voor mij' ". De Artiestenstal was inmiddels al aardig aangegroeid. Pierre sliep vaak dagen achter elkaar in de studio. Soms stonden er wel zes platen van hem tegelijkertijd in de hitlijsten.


top

HET ONTSTAAN VAN DE VADER ABRAHAM FIGUUR

Pierre had rond de carnaval het nummer Vader Abraham Had Zeven Zonen geschreven. Er was echter volgens Pierre niemand in zijn stal die dit op adequate wijze zou kunnen vertolken.  Het probleem werd nog groter toen Rinus Spoor van de VARA dit lied absoluut in zijn tv-show 'Een lach en een traan' wilde hebben. Nadat Pierre op had gebiecht aan Rinus dat hijzelf de zanger was, werd er besloten (met Lord Wanhoop in het achterhoofd) Pierre te verkleden als de bijbelse figuur Vader Abraham. Samen met dhr. Michels uit Amsterdam werd de outfit ontworpen en aangemeten. Om de achtergrond wat op te vrolijken belde Pierre wat vrienden op die de ‘Zonen’ uit zouden beelden. Pierre's baard werd toen nog aangeplakt maar zijn echte baard zou snel genoeg zijn aangegroeid.


De Vader Abraham figuur was meteen niet meer weg te denken aan het Nederlandse sterrenfirmament. De meezinger Baaien Baaien Pootje Baaien luidde de zomer van 1971 in. Elke avond had Pierre wel een show, of zat hij te schrijven, te repeteren, of in de studio op te nemen. Met de elfjarige ‘Wilma’, het Nederlandse antwoord op Heintje, werd het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa opgenomen. Deze subtiele manier om toen al de milieuvervuiling onder de aandacht van het publiek te brengen, sloeg erg aan. Nu nog steeds brengt Pierre dit nummer op de bühne. Weliswaar niet meer met de kleine ‘Wilma’ maar met drie volwassen dames uit het publiek. Pierre: "Alhoewel 't publiek zich soms wezenloos lacht om dit gezicht, geloof ik zeker dat de drie dames zich bewust zijn van de ernst van het liedje".

In 1972 vinden zowel de z.g. 'feestliedjes' als Olleke Bolleke als de ietwat serieuze liedjes zoals Jij En Ik Blijven Bestaan en Zo Is Het Leven gretig aftrek.


top

HANNY


In 1972 besluit Corry tot een definitieve breuk met de Rekels en wijdt ze haar solo-carrière in. Uit een selectie van honderden meisjes wordt Hanny, uit de Achterhoek, gekozen om Corry op te volgen. Het eerste nummer wat op de plaat werd gezet werd meteen een gigant van hit: Mario.  De samenwerking met De Rekels duurde nog even voort. Na een jarenlange stilte, nam Pierre weer contact met haar op, omdat hij een lied voor haar had, getiteld Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn. In eerste instantie keurde ze het af maar onderweg naar huis, belde ze meteen op dat ze het toch maar deed. Dit was goed voor goud, waardoor Hanny solo weer een naam had gevestigd en ze de een na de andere Top 40 Hit had zoals Dit Is Een Liedje Over Liefde, Sex Mannen En Geld, Peter Ik Vertrouw Je Voor Geen Meter etc.. En in 1993 ontving ze hiervoor tevens de Veronica Award.

top

MIEKE

Gedurende deze periode wordt ook Mieke Gijs door Pierre ontdekt tijdens een Vader Abraham Show in het Belgische Wuustwezel. Regelmatig scoort ook zij hits zoals: Een Kind Zonder Moeder, Zomertijd, Mijn Beste Vriendin, en niet te vergeten haar laatste Top 40 plaat Zaterdagavond in duet met Dennie Christian. (Ook dit was een Vader Abraham productie) Op de vraag: 'Wat was nu uw succesformule?' antwoordde Pierre: "De grootste verkopers waren platen met een opgewekte melodie en een erg droevig verhaal, zoals Huilen Is Voor Jou Te Laat of Mario. Het succes van de 'Vader Abraham stal' was vooral te danken aan de eenvoud denk ik. Jammergenoeg vergeten artiesten echter soms hun ontdekkers, tekstdichters, componisten. Bij een hit ligt dat volgens deze mensen uitsluitend aan zichzelf, terwijl er bij een mislukte plaat een vermanende vinger wordt gewezen naar de tekstdichter, componist, producer".top

VADER ABRAHAM / PIERRE KARTNER

Al jarenlang laat Pierre zich door de actualiteit inspireren als hij liedjes schrijft: Ajax Leve Ajax en Ajax Wint De Europacup in 1972-1973 ter ere van de kwalificatie voor de Wereld- en Europacup. Recentelijk op voetbalgebied We Gaan Naar Parijs en We Gaan Naar Mexico. Helaas gingen we niet...  Zo heeft hij ook nog een aantal liedjes geschreven over Johan Cruijff. Hij zong samen met de Goede Zonen de volgende liedjes Cruijffie Loop Toch Niet Zo Snel, Johan Cruijff’s Levensverhaal (een interview afgenomen door Pierre voordat hij beroemd werd) Johan Cruijff, Ga Toch Niet Weg Veronica 538 in 1972, om te protesteren tegen het verdwijnen van V.O.O. als zeezender. Den Uyl Is In Den Olie werd in 1974 een duetplaat met 'Boer Koekoek’ waarin Vader Abraham de tijdens het kabinet Den Uyl ontstane olieboycot aanklaagt. Deze nr. 1 plaat werd toentertijd geboycot door o.a. de VARA wegens haar 'anti-socialistische' karakter. In "The Herald Tribune" en bij "Associated Press" verscheen ter gelegenheid van de Gouden Plaat uitreiking het volgende persbericht:
"Mister Cuckoo" leader of the Farmers Party in Holland has with Father Abraham a number 1 record with the title: The Owl Is In The Elm. Een andere dankbare inspiratiebron voor Pierre als tekstdichter is zijn directe omgeving, wat resulteerde in:
- Bedankt Lieve Ouders, dat Pierre schreef voor zijn eigen ouders.
- Blauwe Kinderogen, waarin hij de ogen van zijn zoon bezingt.
- In Het Kleine Café Aan De Haven, wat geïnspireerd is op een café aan het
haventje van Hoorn waar Pierre destijds tevergeefs zat te wachten op een journalist.
Onlangs had hij nog een optreden in dit café.
- Mijn Dorpje Elst Bij Nijmegen, het geboortedorp van Pierre.
Ook voor critici was Pierre een geliefd onderwerp. Voorbeelden hiervan zijn er te over: - In het tv-programma 'Noord-Zuid' werd Pierre aangevallen door Johan Anthierens en Mies Bouwman, op het feit dat hij door het schrijven over de menselijke sentimenten, zijn brood verdiende. Toen dit echter uitmondde in een regelrechte onheuse aanval, stapte Pierre op in deze live-uitzending. Elke krant en zelfs het journaal maakten hiervan melding. In Breda, regende het de volgende dag adhesiebetuigingen.
- Ook de bekende Ischa Meyer, probeerde Pierre 'onderuit' te halen. Zijn commentaar op het programma, wat overigens nooit werd uitgezonden was; "Hij was gewoon een aardige man. Hij is gewoon niet te pakken".
- Bij ‘Sonja’ (haar allereerste uitzending) werd de 'Vader Abraham figuur' door o.a. Jasperina de Jong aangevallen. Jaren later bekende ze nog steeds hinder te ondervinden van haar uitspraak: "Waarom moet je je ouders danken... ?". - Zowel Robert Long, André van Duin, als ook de 'grote' Wim Kan maakten persiflages op de Vader Abraham figuur. - Met bijnamen als 'De meester van de Brabantse Blues' en 'The Godfather van het Nederlandse lied' werd echter ook veel eer bewezen aan Pierre Kartner / Vader Abraham. Zijn fans zijn te vinden in alle sociale regionen en leeftijdscategorieën, zoals bv. Mr. Dries van Agt die al jarenlang een van zijn trouwste fans is.
- Als We Gaan handelde in 1984 over het vallen van de atoombom.
- Ook de milieu-vervuiling was regelmatig Pierre's inspiratiebron;
Jij En Ik Blijven Bestaan
, Vraag Het Aan De Dieren en Oude Wereld en
Ik Wou Dat Ik Voor Een Keer In Mijn Leven Een Tovenaar Kon Zijn
een unieke uitvoering door Lee Towers & Bart de Graaff. De opbrengst van deze single was t.b.v. UNICEF.  Impulsief als Pierre was (en is) dacht hij soms niet na over de eventuele gevolgen van zijn meestal goed bedoelde teksten. Hierdoor raakte hij meer dan eens onbedoeld verzeild in conflictsituaties: 
 
1969: Pierre's persiflage op Hallo Mr. Den Uil uit de fabeltjeskrant.                                                                                                                                          

1972: Olleke Bolleke (Wat zien ik), geïnspireerd op de 'Albert Mol-film' "Wat zien ik".
1974: In de C-Klasse, een nu nog steeds erg actuele tekst, die toen de gemoederen deed oplaaien; vooral bij de 'Ouden van Dagen' bonden. In 1994 hergereleased in verband met de nieuwe ontwikkelingen rondom de AOW. 

1975: Wat Doen We Met Die Arabieren Hier ? wat geïnspireerd was op de Internationale Oliecrisis. De plaat moest op last van de Nederlandse regering voortijdig uit de handel worden genomen wegens haar 'discriminerende karakter'. Pierre zelf, stond toentertijd onder dag- en nacht politiebescherming i.v.m. dreigementen van allerlei extreme politieke organisaties.
1976: Het Leger Der Werkelozen handelde over het groeiende aantal werkelozen
in Nederland. Hierop werd fel gereageerd door de overwegend links georiënteerde
vakbondsorganisaties. 
1980: Laat De Russen Maar Komen was een parodie op de internationale Oost-West verhoudingen.
1985: Brinkman, Minister Brinkman schreef Pierre om te ageren tegen diens gehanteerde omroepbeleid. Uit angst voor represailles werd zelfs deze plaat door sommige omroepen geboycot.
1988: Het Grote Clubaktielied. Dit was een slotlied voor een speciale aktie geschreven door Pierre.
1992: We Gaan Naar Zweden (voetbal-EK).
1996: Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit. De meer dan overdadige reclame van inlegkruisjes. Dit lied is tevens in Duitsland gereleased. Pierre heeft de Duitse versie Wenn die Slipeinlage nur gut sitzt diverse malen ten gehore gebracht in Duitse Televisieshows.
1998: Met Z’n Allen Montignaccen. Met dit lied speelde hij in op de afslankrage welke zijn oorsprong vond bij de Fransman: Michel Montignac. Saillant detail is, dat laatstgenoemde persoon het lied erg goed vindt.
1998: Adios Mijn Vriend. Dit lied is een duet tussen Vader Abraham en  zijn grootste ontdekking Corry Konings. Met dit lied werd op mooie, subtitiele maar vooral gevoelige wijze het motiefloze geweld onder de aandacht gebracht.

1999: Tussen Kroegen en Kerken. In dit lied werd op speelse wijze de kerk met de kroeg vergeleken. Eind 2000 tevens in Duitsland gereleased. Aldaar draagt het lied de titel Zwischen Kirche und Kneipe en wordt vertolkt door Peter loff.                                                        
2000
: 30 jaar Vader Abraham. Redenen genoeg om een feestelijk album te releasen waarop al zijn hits in een medley te horen zijn. En ter gelegenheid van dit jubileum-album is er maart 2001 een bladmuziekboek verschenen.  
2002Wimmetje gaat, Pimmetje komt.

Pierre neemt duet met Pim Fortuyn op. Pim stond op het punt om zeer waarschijnlijk de nieuwe premier van Nederland te worden. Wat er helaas gebeurde weten we allemaal. Uit eerbetoon voor de
naasten is de CD onmiddelijk teruggetrokken.
2003Mijn Mooie Brabant Prachtig lied over brabant.
NAC blijft altijd scoren geschreven en vertolkt door Pierre. De Bredase voetbalclub promoveert naar de eredivisie. Er klinkt muziek door de nacht Pierre in duet met de Belgische Wendy van Wanten.
2003:Pierre componeert lied voor het bekende Duitse Zang/Presentatie Duo Marianne & Michael ter gelegenheid van hun 30 jarig jubileum, titel: 'Ein Koffer vol Erinnerungen'

2004: Het is zomer 2004, en het is een prachtige zomer. Pierre neemt een geheel nieuwe DVD op in het Brabantse Landschap, de titel van de DVD: "Als je wilt weten wie ik ben". Er wordt gefilmd op indrukwekkende locaties waar o.a. ook Vincent van Gogh nog heeft rondgewandeld. Tevens werd het mooie haventje van Willemstad aangedaan. De DVD is gereleased eind 2004
Das Lied der Stümper, Pierre's megahit het Smurfenlied ( in het Duits: Das Lied der Schlümpfe) wordt in het Duits nogmaals gereleased. De "nieuwe" tekst neemt de Duitse politiek op de hak waaronder kopstukken als Bondskanselier Schröder. Het werd vertolkt door Die Gerd Show, goed overigens voor een top 20 notering in de Top 100 in Duitsland.

2005: Dan zingen we 1,2,3 Weer een echte carnavalskraker die goed was voor een Top 40 notering. Dit lied werd in Duitsland een succes. Daar werd het uitgevoerd door de Duitse schlagerartiest Tony Marshall samen met de presentator Karl Moik (bekend van het Duitstalige muziekprogramma Musikantenstadl) "Dann singen wir 1,2,3 - Das Leben ist schön

Het Smurfenlied wordt opnieuw uitgebracht in België door Pierre samen met Dynamite, helemaal "ge-upgraded" en wordt een regelrechte superhit in België.

Pierre en Mieke geven samen een reünie concert op 9 oktober 2005 in De Doelen te Rotterdam, een groot succes.

De Smurfenboxer Arthur Abraham, die telkens voor aanvang van de wedstrijd opkomt onder begeleiding van Pierre's Smurfenlied in het Duits en altijd een Smurfenmuts op heeft, is mede dankzij het live optreden van Pierre, wereldkampioen geworden (de woorden van Arthur Abraham) in zijn gewichtsklasse. Locatie: de Arena van Leipzig.

Unsere Besten Jahrhundert-Hits, ZDF. De respectabele 51st. positie! (elders in de Bio vindt u alle info) Overigens een van de belangrijkste mijlpalen in de afgelopen jaren.

2006: 18 januari 2006 Pierre wordt geëerd in zijn stad Breda vanwege zijn 70ste verjaardag in Mezz breda, door artiesten uit Breda die de hele avond zijn repertoire ten gehore brengen. Pierre en zijn vrouw waren prominent aanwezig. Een mooi verslag werd die avond gebracht op het NOS Journaal, ontbijtnieuws de volgende dag en ook RTL 4, SBS 6, Omroep Brabant, etc.

Laura Lynn (B) brengt lied Pierre uit en wordt groot succes, titel "Casanova".

Pierre neemt voor het eerst een duet op met Jacques Herb tbv dierenbescherming, titel Tommy. dd 25-8-2006. 3 april 2006:

Pierre krijgt de Gouden Kabouter in paradiso in Amsterdam.

2.10.2006. Pierre ontvangt de Troubadour uit handen van de organisatie van de SABAM 'De Gouden Klaproos", een erkenning voor Pierre Pierre is een van de speciale gasten die avond, en ontvangt als enige de Troubadour. De Troubadour is een trofee van de SABAM en sculptuur ontworpen door Jeanne de Dijn.Onderstaand een citaat van de juryleden. Pierre ontvangt 'De Troubadour': verdienste in Vlaanderen voor zijn inzet voor o.a. Vlaamse artiesten. Pierre Kartner, een innemend man en groot artiest met het hart op de tong, voerde een nooit aflatende strijd voor het Nederlandstalige lied. Verdedigen van de "eigenheid" door onze taal. "Zolang we dromen en vrijen in onze moedertaal moeten we ook in het Nederlands kunnen zingen". Hij is symbool geworden voor wat Vlaanderen en Nederland beneden de Moerdijk samen bezitten aan volkse traditie. Een artiest die schrijft en zingt wat hij voelt en die als een "vanzelfsprekendheid" vertolkt wat zijn publiek zowel in Nederland als Vlaanderen graag hoort. Thans weer een actueel gegeven met de "revival" van het Nederlandstalige lied.

2007 Pierre heeft een bijzonder lied geschreven en uitgebracht voor de 6 vrouwen te paard die de bijzondere reddingsactie hebben uitgevoerd van de paarden die op het eiland Marum stonden in november 2006.

2010 Pierre is verantwoordelijk voor de inzending (tekst en muziek) t.b.v. het Eurovisiesongfestival 2010. Titel: Sha-la-lie.

De Vader Abraham figuur werd en wordt, overigens terecht, vaak geassocieerd, met 'Het goede doel'. Iedereen kan zich nog wel het afscheren van Pierre's baard, zijn handelsmerk, in 1974 herinneren, wat gebeurde ten bate van de aktie 'Geven voor Leven'. Pierre had afgesproken met de programmamakers dat hij bij het bereiken van de 50 miljoen gulden, zijn baard zou afscheren en per opbod zou laten verkopen. De baard moest er dus aan geloven.

Met de aktie 999 kwam hij in 1979 op voor de bootvluchtelingen en jaarlijks treedt hij regelmatig op ten bate van 'het goede doel'. Pierre; "Ik denk dat ik dat ook wel aan de Vader Abraham figuur verplicht ben". Met de media, met name de Radio en TV, heeft Pierre altijd al een speciale band gehad. Voorpaginanieuws was bijv. het pleiten van hem in de Tweede Kamer ten behoeve van het voortbestaan van het zendschip 'Veronica' in 1973. Buiten stonden er toen zo'n 80.000 sympathisanten. Pierre heeft overigens altijd al een speciale band gehad met 'piraten' en 'illegale zenders'. Hij was nl. eerst in dienst bij Radio Noordzee en vervolgens bij Veronica. Sinds 1985 maakte Pierre wekelijks een radioprogramma voor een firma in Hilversum, wat op onverklaarbare wijze pleegde te worden overgenomen door Radio Monique op de MW. 819 kHz. Elke zondag tussen 10.00-12.00 uur. (vanuit het zendschip Caroline) Ter informatie heeft Pierre ook bij o.a. de NCRV Radio een seizoen lang een radioprogramma gehad tussen 12.00-14.00 uur op Radio 3. Pierre pikte in 1992 weer even de draad op als discjockey. Hij presenteerde een aantal jaren op de zaterdagochtend een live-programma genaamd ‘Voor De Baard Weg’ op het Nederlandstalige station Holland FM, de voorloper van Radio Noordzee Nationaal. Pierre’s programma was het best beluisterde programma van heel de week. Maar ook in 2000 en 2001 presenteerde Pierre weer iedere zaterdag tussen 14.00-16.00 uur een radioprogramma 'Goed Gemutst', waar hij steevast het tweede uur een Nederlandse artiest ontving op de Nederlandse zender Radio Nationaal. Bij bijna alle omroepen heeft Pierre wel één of meerdere Vader Abraham TV-shows gehad, bv. 'de Kerstshows' bij de TROS, de 'Vader Abraham Shows' bij de AVRO (6) 'Vader ziet Abraham'.top

PIERRE KARTNER ALS TEKSTDICHTER-COMPONIST-PRODUCER;


Pierre Kartner als tekstdichter-componist-producer brak in 1976-1977 internationaal pas echt goed door via het meesterwerkje In Het Kleine Café Aan De Haven. Dit lied, wat overigens een jaar lang in Pierre's gedachten doolde, alvorens hij dit aan het vinyl toevertrouwde, werd in 1976 in Nederland een hit.  Peter Alexander, de Duitse superster, hoorde dit nummer, liet het vertalen, door Michael Kunze en het werd meteen Peter's allergrootste hit in Duitsland; nr. 1 op de hitlijst en tevens de best verkochte single in Duitsland 1976 (Duitse titel: Die kleine Kneipe). Hierna nam Peter nog verschillende andere nummers van Pierre's hand op zoals bijv. An der Himmelstür, Holland Holland, Wir sind heute keine Engel, Glück. In Frankrijk namen zowel Joe Dassin als Mireille Mathieu Het Kleine Café Aan De Haven op. De versie van Joe Dassin: Le café des trois colombes (met een vertaling van Pierre Delanoë) werd in Frankrijk, Canada, Nieuw Zeeland en Australië een nr. 1 plaat.  Ook Mireille's versie Le vieux café de la ue d’Amérique werd in Frankrijk een grote hit. Davey Arthur and The Fureys hadden ook een nr. 1 hit met The Red Rose Café. Momenteel is dit nummer In Het Kleine Café Aan De Haven al toe aan zijn 240ste cover en spreekt men van een 'Evergreen'.

Top
Unsere Besten - Jahrhundert-Hits


Johannes B. Kerner (ZDF) in gesprek met Pierre.

Pierre op 51!

Als enige Nederlandse componist.
Titel: "Die Kleine Kneipe” (Het kleine café aan de haven)
Een enorme prestatie met de wetenschap dat het om duizenden titels gaat.


Klik hier om naar de ZDF site te gaan.
Klik hier om de complete top 100 te bekijken.

Pierre Kartner was op 25 November 2005 te gast in het Duitse TV-programma (ZDF) “Unsere Besten Jahrhundert-Hits”. Wat is “Unsere Besten Jahrhundert-Hits” ? Tijdens dit TV programma laat men de 100 beste Duitse liedjes allertijden de revue passeren. Deze lijst is samengesteld door het ZDF, en het publiek, dat massaal heeft gestemd. Pierre staat met zijn juweeltje “Die Kleine Kneipe” (Het kleine café aan de haven) in deze lijst tussen andere toppers zoals onder andere: “99 Luftballons” (Nena), “Air” (Johann Sebastian Bach), “Stille Nacht, Heilige Nacht”, “O Furtana” (uit Carmen) Carl Orff, “Griechischer Wein” (Udo Jürgens), “Du” (Peter Maffay), “Verdammt ich lieb dich” (Matthias Reim), “Anton aus Tirol”(DJ Oetzi), “Junge, komm bald wieder ”(Freddie Quinn). Pierre had een gesprek met de presentator van het programma, Johannes B. Kerner. Behalve “Die Kleine Kneipe”, werd tevens “Das Lied der Schlümpfe” (Het Smurfenlied) onder de aandacht gebracht. Niet verwonderlijk natuurlijk, als je je realiseert dat dit lied -alleen al in Duitsland- langer dan een jaar in de officiële hitlijsten stond! 25 november 21:15 hr. was de uitzending op het ZDF.

top
NEDERLAND

Ab Hofstee
Ad en Mien
Albert Brosens
André Hazes
André van Duin
André Rieu m.m.v. het Maastrichts Salon Orkest
Anita de Hoop (v/h Anita Lespoir)
Anja
Anneke Grönloh (duet met Ronnie Tober)
Annie de Reuver (duet met Vader Abraham, genaamd: Duo X)
Annie de Ruyter
Arie Ribbens
A-vier
Barry Hughes (duet met Vader Abraham)
Bart de Graaff (duet met Lee Towers)
Ben Cramer
Benny Neyman
Bertus Staigerpaip
Blauwneus en de Pimpelmezen
Bob Smit and Duke City Sextett
Boer Koekoek (duet met Vader Abraham)
Buffalo Bill
Bulletje Bonestaak
Caroline Kaart
Carry Tefsen (duet met Vader Abraham)
Colinda
Conny van Bergen
Cornelis Vreeswijk
Corry Konings  (& de Rekels)  (ook duet met Vader Abraham)
Dario
De Alpenzusjes
De Boefjes
De Butlers
De Civilians
De Deurzakkers
De Dikke en de Dunne
De Drijvers
De Kermisklanten
De Kevers
De Klankmakers
De Klos & Co.
De Makkers
De Meikevers
De Mixers
De Pioniers
De Riwi's
De Sjonnies
De Stramouko's
De Turfschippers
De Twee Pinten
De Wiko's
Dennie Christian (ook duet met Mieke)
Dianah
Dick Bakker
Donna Lynton (duet met Vader Abraham)
Dorus
Dries Roelvink
Eddy Christian
Ernst Daniël Smid
Frank en Mirella
Frans Bauer (duet met Vader Abraham)

Frans van Dusschoten
Frans Theunisz
Freddie Bierset
Freddy Sax
Freek de Jonge
Gebroeders Brouwer
Gebroeders Grimm
Gerard de Vries
Ger Couvreur
Grad Damen
Hanny (& de Rekels )
Helga
Henk van Montfoort
Het Holland Duo
Het Jordaan Cabaret
Het Nederlands Elftal
Imca Marina (duet met Vader Abraham)
Jaap Dekker
Jacques Herb
Jessie
Jeugdkoor Maria Magdalena o.l.v. Th. v/d Burg
Joe Borne
Johan Boeren
John Davis Band
John en Jerry
Johnny
Johnny Fiesta
Johnny Jordaan
Johnny Overman
Joke en Benny
José
Karel de Kei
Karel en de Spoetniks
Karel Thiel
Kinderen voor Kinderen
Klaas en Peter
Kleintje Pils
Lee Towers (duet met Bart de Graaff)
         
Leo Bal en Ajax Legioen
Leo den Hop
Leo Kuysters
Marc & Dave
Maria
Martin Eden
Marty
Mary Bosman
Meadow
Meneer de Pianospeler
Mieke (ook duet met Vader Abraham, Dennie Christian)
Mien Oostvogel
Nelleke Brzoskowski
Nestje en de Spionkop
Nico Mark
Nol en Marie
One Two Trio
Oscar Harris
Paola
Patricia Paay
Paul de Leeuw
Peter Douglas
Pim Fortuyn
Ria Valk ( ook duet met Vader Abraham)
Ronnie
Ronnie Tober (duet met Anneke Grönloh)
Ronny Boll
Rubbere Robbie
Sandra & Sheila Timmerman
Sjefke and Uncle Jan
Stef Meeder
Stichting Storm (v/h Meadow)
Tanja
Tessa (duet met Vader Abraham)
The New Four
The Sunstreams
Thijs v/d Molen
Vader Abraham Showorkest
Wesley (ook in duet met Vader Abraham)
Wilma (duet met Vader Abraham)
Willemien
Willy Alberti
Alwie Kroeze
Amsterdam Brass
Anthony
Aussie Poester
De Glasblazers
De Smitjes & Co.
De Talenten
De Vrouwen van het Nederlands Elftal ( in duet met Vader Abraham ) Denans ( in duet met Vader Abraham )
Frans Bauer & Bassie
Frans Duyts
Het Feestteam
Het Gilde van de Bredase Herbergiers ( in duet met Vader Abraham )
Het Koor van Sail ’95 Amsterdam
Patty Brard & Jacques Herb
Peter Beense
The Dorst
De Toppers ( Gerard Joling, René Froger & Gordon )top

BELGIË
Ad Fundum
Christoff
Conny Neefs
Duo Domino
Eddy Wally (duet met Marina)
Gebroeders Decap orgel
Het Gilde Duo
Jean Pacq
Jimmy
Juul Kabas
Louis Neefs
Laura Lynn
Luc Appermont
Luc Caals
Luc Steeno
Lutgart Simoens
Marleen
Marina (duet met Eddy Wally)
Micha Marah
Minister Leo Tindemans
Nathalie
Roy Miner
Samson en Gert
Sanne
Schatteman & Couvreur
Sonny Boys
Swoop
The Strangers
Wendy van Wanten (tevens duet met Vader Abraham)
De Geraardsbergse Frituristen
Jo Valley m.b.v. Strato Vani Orkest
Dynamite featuring Vader Abraham
Strato Vani Orkest

top
CANADA

The Emeralds

top
CUBA
Arturo Sandoval


top
DUITSLAND
Adam & die Micky's
André Rieu

Astrid Harzbecker
Bernd Clüver
Bruce Low
Bruno Milling
Curt Prina
DJ Ötzi
Eberhard Hertel (ook in duet met dochter Stefanie Hertel)
Elfi Graf
Ellen
Father DJ und seine Raver
Franz Lambert
Freddy Quinn
Graham Bonney
Günther Emmerlich
Hammond
Heino
Hermann Hoffman
Holger Lorenz
Horst Wende
Ireen Sheer
James Last
John & Jerry
Julia Igenias
Jurgen von Manger
Klaus Wunderlich
Klostertaler
Lolita
Marianne Rosenberger
Marianne & Michael
Marion Maerz
Mallorca Allstars
Max Greger
Michel Villa
Opa Dreyer
Peter Alexander
Peter und Curt Overland
Peter Orloff
Raerener Kinderkoor
Roy Etzel
Schürzenjäger
Stefanie Hertel (duet met vader Eberhard Hertel)
Tony Marshall (ook in duet met Karl Moik)
Valdi & Felix Akkordeon


Top

FRANKRIJK
François Kmiecik
Hector Delfosse
Joe Dassin
Mireille Mathieu


Top

GRIEKENLAND
Demis Roussos
Los Pajaros
Nana Mouskouri
Nico Paricos


Top

IERLAND
Davey Arthur and The Fureys

Top

JAPAN
Malando (nr 1 position)
André Rieu


Top

OOSTENRIJK
Alpensextett Terenten
Andy Borg
Das Alpenland Quintett
Die Zillertaler
Duo Herzklang
Johanna von Kockzian
Medium Terzett    
Thurland Echo

Tony Marshall (ook in duet met Karl Moik)

Top

POLEN
Hospodka Znama
Wiktor Zborowski Jozef Mika
Magda Wójcik
Piotr Gogol
Grzebien

Top


SCANDINAVIË
Barn Toppar
Benny Törnroos
Elina Salo
Fisp Asmusen
Geir Børressen
Håkon Iversen
Henning Villen
Jens Dieter
Johnny Reimar
Jorgen Ingmann
Kaija Lustilla
Lea Laven
Lene Jenssen
Monte Carlo
Ole Steenen
Stig Hall
Svein Tindberg
Tansktop
The Bobbysocks


Top

TSJECHISCHE REPUBLIEK (v/h Tsjechoslowakije)
Carmen
Zpiva Jaromir


Top

VERENIGD KONINKRIJK
Engelbert Humperdinck
The Barron Knights


Top

VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA
Audrey Landers (uit TV-serie Dallas)
Carl Anderson (uit TV-serie Hill Street Blues)
Tattoo (kleine man uit TV-serie Fantasy Island Herve Villechaize)


Top

ZUID-AFRIKA
André Schwartz
Anneli van Rooyen
Braam Kramer
Carike Kreuzenkamp
Chris Le Roux
Danie Botha
Ge Korsten
Greta Jones
Johan Japp
Johan Stemmet
Karin Hougaard
Leon Ferreira
Philip Moolman
Riaan
Rina en Ge
Rina Hugo
Sarina
Shakin "Schuster en sy Opkikkers"
Sonja Herholdt
Yoti

top
DE INTERNATIONALE DOORBRAAK VOOR DE 'VADER ABRAHAM FIGUUR EN DE SMURFEN'
Op 9 mei 1977 kreeg Pierre een telefoontje van Harry Thomas, organisator
van het Schlagerfestival, die hem vroeg een liedje te schrijven als promotie
voor een tekenfilm. Deze tekenfilm bleek de Smurfenfilm te zijn, wiens
geestelijke vader Pierre Culliford (Peyo) was. Harry Thomas bracht de film
naar Breda en Pierre's droge commentaar luidde "Leuke figuurtjes". Het
lied was snel gecomponeerd en de toenmalige platenmaatschappij Dureco
perste er voorzichtig 1000 singletjes van. Het liedje werd de eerste maal ten
gehore gebracht tijdens het al eerder vernoemde Schlagerfestival. De
aanwezige pers vond het liedje een dissonant, doch het publiek was laaiend
enthousiast. De 1000 singles werden op 1 dag verkocht. In Nederland werden
er vervolgens in recordtijd zo'n 450.000 singles verkocht en zo'n 500.000 lp's.
Pierre zong als een razende roland verschillende versies zoals de Duitse,
Franse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Zweedse, en zelfs Japanse versie
in, met behulp van een foneticus, en de algehele smurfenhysterie barstte los in
de gehele wereld.

Enkele Smurfen CD inlays. Zie tevens database.De Smurfenstemmetjes zijn door Pierre zelf ingezongen. Zijn stem opgespint, allemaal nog analoog destijds natuurlijk. In Duitsland stonden verschillende singles als Das Lied der Schlümpfen en Schlümpfenbier verschillende weken op de 1e positie, en de verschillende smurfenlp's in the charts. Zo'n 2 miljoen lp's en 1,5 miljoen singles werden alleen al in Duitsland verkocht. In Engeland stond Pierre als enige Nederlandse artiest op de 1e plaats! In het TV- programma "Top of the Pops" tussen The Rolling Stones, John Travolta en Olivia Newton John, The Bee Gees. Er werden daar zo'n 1 miljoen singles en 1,5 miljoen lp's verkocht. Datzelfde jaar werd Pierre verkozen tot de populairste artiest in Engeland via het Dagblad The Sun. De Internationale
Grammofoonplatenbeurs de Midem (in Cannes - Zuid-Frankrijk) stond in 1978 geheel in het teken van de smurfen. In Scandinavië werden er meer dan 2 miljoen lp's verkocht van Pierre's Zweedse versie. De Noorse, Finse en Deense werden gecoverd. (De aantallen hiervan zijn hier niet bijgerekend)  In Spanje werden 4 smurfenlp's uitgebracht die samen zo'n 2 miljoen stuks verkochten. In Japan 840.000 stuks, in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Venezuela, Israël, Italië, Puerto Rico, Peru, Ecuador, Argentinië, Columbia en Mexico, werd het smurfenlied in de diverse landstalen een nr. 1 positie. Het wereldwijd totaal aantal verkochte exemplaren komt uit op +/- 30 miljoen. In La Corrida in Madrid (Spanje) trad Pierre met zijn smurfen op voor zo'n 160.000 weeskinderen. Ook Zuid-Amerika kon niet achterblijven, met Mexico als aanvoerder. Op 1 mei 1983 trad Pierre op voor 150.000
dolenthousiaste Mexicanen in een park "El dio del niño". Gezeten op een praalwagen, reed Pierre tussen 3,5 miljoen mensen door het Central Park, Mexico-City. Het showgebeuren wat zo'n 5 uur duurde, werd integraal door de Mexicaanse staats-tv uitgezonden. Na verschillende tournees kris kras door Mexico, met interviews, optredens, tv's en radio's besloot Pierre een videofilm te maken voor diverse stations i.v.m. zijn werkzaamheden in Nederland.


In Nederland is Pierre nog steeds erg actief bezig als tekstdichter, componist, producer en talentscout, en schrijft hij veel voor buitenlandse artiesten. Ook de artiest Vader Abraham is nog zeer actief aanwezig op de bühnes in binnen- en buitenland. Momenteel zijn er meer dan 50 Top 40 platen als Vader Abraham/Pierre Kartner door hem de Top 40 ingezongen. Op zich een prestatie van wereldformaat als
solo-artiest. Daarme laat hij sterren als Michael Jackson, The Bee Gees, Queen, The Beatles, Elton John achter zich. Als componist, tekstdichter en producer worden het meer dan 100 noteringen in de hitlijsten!
 

Enige jaren geleden beloofde Pierre zijn echtgenote Annie het wat rustiger aan te doen bij het bereiken van zijn 50ste verjaardag. Inmiddels heeft hij er nog maar een aantal jaren aan toegevoegd. Een strever, perfectionist, een hartelijke warme persoonlijkheid zijn maar enkele van zijn karaktertrekken. Aanbeden door zijn miljoenen fans in binnen- en buitenland, verguisd door zijn tegenstanders. Toch zal niemand kunnen ontkennen dat hij als één der weinigen een grote stempel heeft gedrukt op het Nederlandse lied, en dat het hem als praktisch enige is gelukt werkelijk door te breken in het buitenland met zijn eigen teksten en composities. Kortom iemand waarop we, of we nu van zijn liedjes houden of niet, trots kunnen zijn.

Momenteel zijn Vader Abraham en de smurfen weer volop in de actualiteit. Vanaf 1 mei 2001 is er een nieuwe verkeersregel in Nederland van kracht. En om dit iedereen duidelijk te maken is in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op  9 april 2001 een grootse campagne 'Geef het door, rechts gaat voor'  van start gegaan. Deze campagne wordt ndersteund met een TV- en Radiospotje waarin Vader Abraham en de smurfen met Het Smurfenlied iedereen duidelijk maakt dat langzaam rijdend verkeer voorrang heeft.

top

Top 40 platen van artiesten van Pierre Kartner
(tekst/muziek/productie P.Kartner)

1. Willy Alberti - Liefde - 1987- tekst-muziek-prod.
2. Koos Alberts - Ik slaap vannacht wel op de bank schat - nr.30 - 1986 - muziek
3. Gebr. Brouwer - Middernacht - nr.7 - 1971 - muziek-prod.
4. Gebr. Brouwer - Rosalina - nr.26 - 1972 - muziek-prod.
5. Dennie Christian - Liefde is als een roos - nr.38 - 1981 - tekst-muziek
6. Dennie Christian &  Mieke - Zaterdagavond - nr.25 - 1985 - tekst-bewerking muziek-prod.
7. Corry & de Rekels - Vaarwel ik zal geen traan meer om je laten - nr.22 - 1969 - tekst-muziek-prod.
8. Corry & de Rekels - Mijn stil verdriet - nr.23 - 1970 - tekst-muziek-prod.
9. Corry & de Rekels - Huilen is voor jou te laat - nr.5 (41 weken lang) - 1970 - tekst-muziek-prod.
10. Corry & de Rekels - Rozen die bloeien - nr.4 - 1971 - tekst-muziek-prod.
11. Corry & de Rekels - Zonder het te weten - nr.11 - 1971 - tekst-muziek-prod.
12. Corry & de Rekels - Hoog daar aan de hemel - nr.10 - 1971 - tekst-muziek-prod.
13. Corry & de Rekels - Igorowitsch - nr.16 - 1972 - tekst-muziek-prod.
14. Corry & de Rekels - Dagen en nachten - nr.32 - 1972 - tekst-muziek-prod.
15. Corry Konings - Jij hebt me bedrogen - nr.20 - 1972 - tekst-muziek-prod.
16. Corry Konings - Jij weet toch wel wat liefde is - nr.21 - 1973 - tekst-bewerking muziek-prod.
17. Ben Cramer - Agatha - nr.29 - 1970 - tekst-bewerking muziek-prod.
18. Ben Cramer - De Clown - nr.15 - 1971 - tekst-bewerking muziek-prod.
19. Ben Cramer - Vrede - nr.16 - 1971 - tekst-muziek-prod.
20. Ben Cramer - Hoort mij aan pessimisten - nr.25 - 1972 - tekst-muziek-prod.
21. Ben Cramer - Slavin van de nacht - nr.25 - 1972 - tekst-muziek-prod.
22. Ben Cramer - De oude muzikant - nr.13 - 1973 - tekst-muziek-prod.
23. Ben Cramer - Veronica vrij - nr.14 - 1973 - tekst-bewerking muziek-prod.
24. Ben Cramer - Geen sneeuwvlok - nr.30 - 1973 - tekst-bewerking muziek-prod.
25. Ben Cramer - Winter - nr.14 - 1974
26. Dorus - In de hemel is geen bier... - nr.37 - 1971 - tekst-muziek
27. Hanny & de Rekels - Mario - nr.4 - 1972
28. Hanny & de Rekels - Waarom trouw je met die ander - nr.31 - 1972
29. Hanny & de Rekels - Zo'n mooie dag als vandaag - nr.4 - 1974
30. Hanny & de Rekels - Oh wat een nacht - nr.32 - 1974
31. Hanny & de Rekels - Marie Louise/Alleen is maar alleen - nr.37 - 1975
32. Jacques Herb - De torreador - nr.31 - 1970
33. Jacques Herb - Manuela - nr.1 - 1971
34. Jacques Herb - Een man mag niet huilen - nr.7 - 1972
35. Jacques Herb - Werkeloos - nr.19 - 1972
36. Jacques Herb - Is Jacques Herb m'n echte naam - nr.31 - 1972
37. Leo den Hop - In de hemel is er geen bier.. - nr.22 - 1971
38. Kermisklanten - Zigeunertango - nr.25 - 1971
39. Kermisklanten - Ode aan Manuela - nr.32 - 1971
40. Klaas & Peter - Huilen is voor jou te laat -  nr.26 - 1971
41. Makkers - Kleine Sonja - nr.31 - 1971
42. Makkers - Blij als een kind - nr.33 - 1971
43. Makkers - Zomerzon - nr.5 - 1972
44. Makkers - Marianne - nr.27 - 1973
45. Meadow - Het kleine café aan de haven - nr.21 - 1984
46. Mieke - Een kind zonder moeder - nr.12 - 1974
47. Mieke - M'n beste vriendin - nr.12 - 1975
48. Mieke - Charlie Chaplin - nr.26 - 1978
49. Nana Mouskouri - Träume sind Sterne - nr.32 - 1975
50. Patricia Paay - Je bent niet hip - nr.12 - 1967
51. Rubbere Robbie - De Nederlandse sterren die stralen overal - nr.1 - 1981
52. Rubbere Robbie - De Nederlandse sterren die vieren carnaval - nr.12 - 1982
53. De Wiko's - Ik zal geen traan meer om je laten - nr.33 - 1978
54. De Wiko's - Tranen heb ik om jou gehuild - nr.33 - 1980
55. Willemien - Moeder d'r zit een muis in de hoek - nr.35 - 1970
56. Wilma - Suikerspin - nr.22 - 1970
57. Wilma - Ik heb een vraag - nr.17 - 1971
58. Wilma - Voor een pop ben ik te groot - nr.32 - 1971
59. Arie Ribbens - Maar vanavond gaan we stappen - nr.34 - 1988
60. Hanny & de Rekels - Dit is een liedje over liefde - nr.35 - 1988
61. Hanny - Maar vanavond heb ik hoofdpijn - nr.3 - 1991
62. Hanny - Liefde is lekker maar lekker is niet altijd liefde - nr.9 -1991
63. Hanny - Peter ik vertrouw je voor geen meter - nr.13 - 1991
64. Hanny - Elke vrouw - nr.33 - 1991
65. Hanny - Sex, mannen en geld - nr.37 - 1992
66. Hanny - Mijn kijkdoos - nr.29 - 1992
67. Hanny - Mijn tranen zul je nooit meer zien - nr.31 - 1993
68. Hanny - Dat moet echte liefde zijn - nr.36 + Mega Top 50 - nr.31 -1993
69. Hanny - Ik fluit naar alle mannen - nr.35 + Mega Top 50 - nr.35 - 1994
70. Hanny - Ik wil je - Mega Top 50 - nr.37 - 1994
71. Lee Towers & Bart de Graaff - Ik wou dat ik voor één keer in mijn leven - nr.22 - 1992
72. Corry Konings - een Wonder - Mega Top 50 - nr.37 - 1994

top

Top 40 platen van Vader Abraham
1. Duo X (samen met Annie de Reuver) In gedachten zie ik het kerkje weer - nr.25 - 1969
2. Duo X (samen met Annie de Reuver) Niemand kan ons toch scheiden - nr.23 - 1970
3. Duo X (samen met Annie de Reuver) Kijk in mijn ogen - nr.35 - 1970
4. Toon en Herman (= Pierre zelf) - Heb je nog een blommetje.... - nr.20 - 1971
5. Vader Abraham & Zonen - Vader Abraham had 7 zonen - nr.11 - 1971
6. Vader Abraham & Zonen - Baaien baaien pootje baaien - nr.34 - 1971 (baaien baaien pootje baaien)
7. Vader Abraham & Wilma  - Zou het erg zijn lieve opa - nr.1 - 1971
8. Vader Abraham & Zonen - Jij en ik blijven bestaan - nr.10 - 1971
9. Vader Abraham & Zonen - Olleke Bolleke - nr.2 - 1972
10. Vader Abraham & Zonen - Ajax leve Ajax - nr.25 - 1972
11. Vader Abraham - Zo is het leven - nr.20 - 1972
12. Vader Abraham & Zonen & Makkers &  Jacques Herb - Veronica 538 - nr.9 - 1972
13. Vader Abraham & Zonen - Uche Uche Uche - nr.6 - 1973
14. Vader Abraham - Bedankt lieve ouders - nr.18 - 1973
15. Vader Abraham & Zonen - Het haremlied - nr.21 - 1973
16. Vader Abraham - Kinderogen - nr.13 - 1973
17. Vader Abraham & Boer Koekoek - Den Uyl is in den olie - nr.1 - 1974
18. Vader Abraham - De C-klasse - nr.19 - 1974
19. Vader Abraham - Geven voor leven - nr.19 - 1974
20. Vader Abraham - Hoera retteketet - nr.28 - 1975
21. Vader Abraham & Mieke - Zomertijd - nr.14 - 1975
22. Vader Abraham - Het kleine café aan de haven - nr.16 - 1976
23. Vader Abraham & Mieke - Het leger van werkelozen - nr.10 - 1976
24. Vader Abraham -  Als je wilt weten wie ik ben - nr.28 - 1976
25. Vader Abraham - Mooi Griekenland - nr.24 - 1976
26. Vader Abraham - Adeile - nr.23 - 1977
27. Vader Abraham - Sta even stil - nr.23 - 1977
28. Vader Abraham - Het Smurfenlied - nr.1 - 1977
29. Vader Abraham - Smurfenbier - nr.5 - 1978
30. Vader Abraham - Mary Rose - nr.20 - 1978
31. Vader Abraham - Als je weggaat - nr.34 - 1978
32. Vader Abraham - Nee daar trappen wij niet in - nr.17 - 1979
33. Vader Abraham - 9.9.9. - nr.39 - 1979
34. Vader Abraham - Aa me hoelala/Laat de Russen ... - nr.19 - 1980
35. Vader Abraham - Bedankt piraten - nr.38 - 1980
36. Vader Abraham & Donna Lynton - Vrede - nr.29 - 1981
37. Vader Abraham - Wij zijn de wuppies - nr.21 - 1981
38. Vader Abraham - In het Zuiden - nr.32 - 1982
39. Vader Abraham - Brinkman minister Brinkman - nr.15 - 1985
40. De Uilen (= Pierre Kartner) - Dag meneer den Uil - nr.21 - 1969
41. Vader Abraham Show-orkest - Ay Ay Ay Don José - nr.19 - 1974
42. Vader Abraham Show-orkest - Koekoeroekoekoe Paloma - nr.19 - 1974
43. Vader Abraham - Op de deksel van de jampot - nr.28 - 1990
44. Vader Abraham & de Smurfen - Doe mij maar na - nr.37 - 1990
45. Vader Abraham - Vandaag zal heel de wereld even anders zijn - nr.27 - 1992
46. Vader Abraham - We gaan naar Zweden - nr.28 - 1992
47. Vader Abraham & Carry Tefsen - Dicht bij elkaar - nr.36 - 1992
48. Vader Abraham - Mien laat de liefde aan me zien - nr.26 - 1993+ Mega Top 50 - nr.21 - 1993
49. Vader Abraham - Greetje jij maakt ons gek - Mega Top 50: nr.33 - 1994 + Tipparade 
50. Vader Abraham - Van Breda tot aan Maastricht - 1995 - Tipparade
51. Vader Abraham - Als je inlegkruisje maar goed zit - nr.27 - 1996+ Mega Top 50: nr.21 - 1996
      + Veronica Top 100: nr. 13 -1996
52. Vader Abraham & Frans Bauer - Nu zijn wij alle twee artiesten - nr.16 - 1996+ Mega Top 50: nr.11 - 1996
      + Veronica Top 100:nr.22 - 1996
53. Vader Abraham - Met z'n allen Montignaccen - nr. 92 - 1998 - Mega Top 100: 25-1-1998
54. Vader Abraham & Corry Konings - Adios Mijn Vriend - nr. 31 - 20-6-1998  Mega Top 100: nr. 43 - 13-6-1998
55. Vader Abraham - Dan zingen we 1,2,3 / Waar zou toch de zevende hemel zijn ? - nr. 38 Mega Top 100: 5-2-2005

top

Onderscheidingen die Pierre heeft mogen ontvangen:

Buma Lifetime Achievement Award (Maart 2015)

Buma NL Lifetime Achievement Award (September 2014)

TrosKompas Oeuvre Award (Juni 2014)

De Gouden Kabouter Award (maart 2006)

Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw  (april 2000)

De Gouden Harp (1978)

De Edison (1974: in de jury o.a. Willem Duys en Jip Golstein)

Export prijs (Niet in zijn bezit want Pierre heeft deze geweigerd)

Het Harpoentje (1974: het eerste Harpoentje)

De Edith Piaf prijs (1973)

De Kluwer International Award (De 1e en enige)

De Gouden Roos

De Zilveren Haring (1992: de 1e)

Het Gouden Hart van Rotterdam (1992: voor heel z'n oeuvre)

De Gouden Kanjer (1989: door Frank Masshmeijer - NCRV)

Vader Abraham beeld-Wim Vis, voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziek.


top

In Engeland
Door "The Daily Sun" uitgeroepen als meest populaire artiest in 1977.
Hierna volgden Abba, John Travolta, Paul McCartney, The Bee Gees.

In België
De Troubadour (oktober 2006)
De Gouden Leeuw, als populairste artiest in 1977.

In Duitsland
The Golden Europa.

In Luxemburg
Van R.T.L. de Bronzen Leeuw tezamen met Boney M en Udo Jürgens
in 1978.

Mexico
Meest Populaire artiest 1983.
Een staats-prijs als populairste artiest en kindervriend van Mexico.

1988: Erelid van de Europese Overkoepelende organisatie Carnavalsverenigingen met o.a. Toon Hermans en Mr. J. Luns .
Kanselier van Nijmegen 20 januari 1996.

Pierre heeft onlangs een oorkonde ontvangen van de Rabo Top 40 en
Becht waarin het volgende verklaard werd.

- Pierre Kartner is de Meest Succesvolle Zanger in de Top 40.

- Pierre Kartner had als Toon & Herman, De Uilen en als
Vader Abraham 44 Top 40 hits
.
De Nummer 2 in het lijstje is Michael Jackson met 42 hits. Daarnaast had
het Vader Abraham Show Orkest nog twee hits en had Pierre Kartner nog
drie hits als helft van het Duo X. Hierdoor komt Pierre Kartner's totaal op
49 noteringen.

Bovendien schreef en produceerde Pierre Kartner talloze Top 40 hits.
- Componist / Schrijver en Producer van de Langst Genoteerde Top 40 Hit Allertijden:
Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry & de Rekels

- Meeste nr. 1 hits voor een Nederlandse Zanger : drie.
Zou Het Erg Zijn Lieve Opa in duet met Wilma
Den Uyl Is In Den Olie  in duet met Boer Koekoek
Het Smurfenlied

- Schrijver en Producer van vier nr. 1 hits:
Zou Het Erg Zijn Lieve Opa
,
Den Uyl Is In Den O
lie,
Het Smurfenlied

Manuela
(gezongen door Jacques Herb).

En totaal 128 gouden platen met zijn composities en totaal 57 gouden / diamanten platen met de smurfen.

- Januari 2005
Pierre heeft inmiddels zijn 55ste Hitnotering op zijn naam staan met de titel "Dan zingen we 123 / Waar zou toch de zevende hemel zijn ?". (nog steeds de meest succesvolle zanger in de hitlijsten, sinds het bestaan v/d hitlijsten).
Echter, inclusief de composities van de hand van Pierre (tekst,muziek,productie) gezongen door andere artiesten komen we nu uit op een totaal van 127 noteringen.

top

MOOMINS
Sinds 1992 schrijft Pierre filmmuziek voor de "Moomin" karakters, in "vaktermen" "underscore". "Moomins", zijn succesvolle Finse tekenfilmkarakters. Moomins zijn een creatie van Tove Jansson. Pierre heeft de exclusieve wereldwijde rechten om de teksten en muziek schrijven. In Scandinavië zijn er reeds 5 albums gereleased waarvan enkele al met goud en platina zijn bekroond. Pierre heeft o.a. de underscore en muziek verzorgd voor de 78 minuten durende bioscoopfilm 'De Komeet in Moominland'. Een heus "Moominpark" in Naantali (Finland) bezegelt het succes van deze karakters. Een park in Hawaii (USA) staat in de planning.
In het kort enkele "Moomin feiten":
-Moomin Televisie-serie bestaande uit 104 afleveringen
-Video verschenen in ruim 60 landen waaronder: Finland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Polen, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Uk.
-In Nederland is de Moomin tv-serie van start gegaan in de zomer van 2000 gedurende 3 maanden. Sindsdien is de serie te zien gedurende een aantal maanden per jaar bij de KRO. In de planning voor 2006 staan ruim 40 afleveringen.
-Twee miljoen video's van de Moomins verkocht in Sweden, Denemarken, Finland en Noorwegen.
 

nog enkele interessante statements:
- Wim Kan heeft met Conny Vonk een persiflage gemaakt op Vader Abraham en Wilma in zijn oudejaarsshow.
- Pierre's handafdruk is inmiddels vereewigd op de 'Walk of Fame' in Rotterdam.
- In 1992 won Carl Anderson (ster uit de tv-serie Hill Street Blues) met de titel Lady  geschreven door Pierre, het Holland Casino Festival in Scheveningen.
- In 1995 bestond de 'Vader Abraham' creatie 25 jaar.
- Vader Abraham stond als eerste Nederlandse artiest (dan vergeet men nog wel eens) 6-maal in een uitverkocht Ahoy te Rotterdam (zonder sponsoren) met zijn 'Vader Abraham Show'.
- Onlangs benoemd tot Ambassadeur van het nieuwe Nederlandstalige station Hollands Glorie en ontving tevens de Gouden Klomp.                                                    
- Op 28 april 2000 werd Pierre een Koninklijke Onderscheiding opgespeld door Burgemeester Rutten als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


top

Recente belangrijke gebeurtenissen: - Het smurfenlied werd onlangs in Duitsland uitgeroepen tot het meest succesvolle Duitstalige lied ooit. - "Heut' Abend hab' ich Kopfweh' staat in de top 50 van meest gedraaide liedjes ooit in Duitsland. - Pierre op nummer 51 in de top 100 beste Duitse liedjes allertijden. Zie ook in deze bio: “Unsere Besten Jahrhundert-Hits”. Pierre is verantwoordelijk voor de inzending (tekst en muziek) t.b.v. het Eurovisiesongfestival 2010. Titel: Sha-la-lie.CONTACT / boekingen

Vader Abraham

 • Bel of mail ons met uw vragen

  E-Mail: info@vader-abraham.com

  Telefoon: +31(0) 76 5652120

  Postal address:
  Vader Abraham Producten / Uitgeverij bv
  P.O. Box 4758
  4803 ET Breda
  Netherlands